Vid tillverkning av praliner är det väldigt många moment som
skall fungera och det är mycket att tänka på. Ibland är det någonting som
alltid fungerat men som ’helt plötsligt’ slutat fungera. Ibland kommer man på
vad det är, ibland inte. Jag har fått en hel del frågor om varför det inte
fungerar, hur olika märken på choklad reagerar och vad som kan vara fel. Vissa
frågor är lättare att svara på och vissa riktigt kniviga. En fråga som
återkommer är varför chokladen får en vit beläggning. Då gäller felsökning om
det är sockerrosor eller fettrosor. Till en kund tänkte jag skicka över bilder
på dem båda för att fråga vilken av dem de var. Tänkte att det lättaste sättet
var att googla fram bilder. Tips: Gör
inte det.
Sockerrosor går bra, men fettrosor kan delas på olika sätt och…
ja, ni förstår… Hon fick maila mig bilder på hur hennes praliner såg ut
istället…